Begrepp

Jag har redan berättat om vad vi gör när vi stannar vid Knoppstenen, hur vi sjunger, leker och känner på stenen.  Men en så enkel aktivitet kan faktiskt innehålla väldigt mycket om man bara tänker till lite.

image82


Barnen får konkreta naturupplevelser av att känna på stenen, men att bara lägga en naken hand mot en sten kan också ge bra språkupplevelser. Hur känns stenen? Kall? Varm? Våt? Hård? Skrovlig? Barnen hör orden och kan koppla ihop en känsla till dem. Som ledare och vuxen kan man ge så mycket, bara man tänker på att använda ett rikt språk.

Ofta är man kanske lite slarvig, så även jag! Det kan bli ett  -"Känner ni, idag var den våt!" men så mycket mer ett -"Känner ni, stenen är våt idag. Den känns fuktig och lite kall" ger.

Man kan ge ord "tillbaka" också. Om man frågar barnen hur stenen känns och någon svarar varm så kan man svara -"Ja, den är varm. Den har blivit uppvärmd. Är den het tycker du?". Om man ställer samma typ av frågor varje gång man stannar vid stenen så lär sig barnen många ord och begrepp kring stenen. Själv tycker jag att det är spännande att något enkelt kan ge så mycket om man bara stannar till och analyserar det lite.

På Friluftsfrämjandets ledarkurser pratar man om "stranden och forsen". Om du tänker dig din vardag, ditt liv eller din tid med knoppgruppen som en fors som virvlar fram. Vattnet finner sina vägar och rinner i sin fåra. Det finns stenar i forsen, saker som dyker upp men som vattnet tar sig runt. Om man då plockar upp en sådan sten och tittar lite extra på den kan man lära sig något om den. Kanske man väljer att lägga tillbaka den på samma plats igen eller så väljer man att göra något nytt av den, i vilket fall har man tittat lite närmre på en av stenarna. Man har tagit sig tiden att stanna upp och reflektera. Övningen är nog främst till för att ta tag i problem man stöter på, men jag tycker att man kan göra så även på andra områden. Här har jag valt att analysera vår Knoppsten.

Vad skulle du välja att plocka upp för sten ur din flod?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0