Stoppen

När vi går till skogen på Knoppskola så går vi alltid samma väg och till samma plats. Inte nog med det- vi stannar alltid på samma ställen. De här ställena kallar jag för stoppen. Alla stoppen har fått namn efter vad som händer där och efter hur det ser ut på platsen. När vi startar frågar jag barnen -"Kommer ni ihåg vad första stoppet heter? Vet ni var det ligger? Kom, så går vi dit!". Sen gör jag på samma sätt till nästa stopp och nästa och nästa...
Det första stoppet på vår Knoppskola är Ekorrens gran.
image35
Den står vid vägen och det är här vi viker av vägen och går in mot skogen. Man kan säga att den granen visar att "här börjar skogen!" och därmed Knoppskolan. Eftersom vi även går samma väg tillbaka blir ekorrens gran även sista stoppet och visar då på att "nu kommer vi upp på vägen". Granen är alltså både början och slutet på vistelsen i skogen!
Nästa stopp är Knoppstenen.
image36
Stenen syns bra från granen och den kan man ta riktmärke på när vi ska gå över en liten åker. Bra att ha något att fokusera på och så ser man slutet på en annars lite svår promenerad sträcka.
Nästa stopp är Knoppfröken eller Fröken Knopp. Hon är lite av symbolen för hela knoppskolan.
image37
Nu när Knoppfröken är utmärkt med en fjäder är hon lättare att hitta. Busken vi stannar vid är placerad i kanten av den åker vi går längst med och står på halva vägen. Även här kan det vara lite svårt att gå och då är det bra att veta att man har en paus mitt i, då orkar man lättare och så blir vägen inte lika lång.
När vi precis kommit fram till skogen har vi vårt fjärde stopp, nämligen Bilen.
image38
När vi är vid bilen är vi i den delen av skogen där vi fikar och leker. Men bilen är spännande att stanna till vid och lätt att se, eftersom den inte hör hemma i naturen. Det är något som även knoppbarn vet!
I anslutning till bilen finns Snäckorna som även de är ett litet stopp.
image39
Det stoppet samt bilen kan samla ihop eventuella eftersläntrare, så att vi mer samlat kan komma fram till vår Knopplats, det stället där vi äter matsäck och leker. Men först så träffar vi Pinneman, därför blir han nästa stopp.
image40
När vi haft en liten samling med Pinneman blir det fika med den egna matsäcken och sen fri lek och egna upptäckter i naturen runt omkring. När vi sedan går hem går vi lite mer "löst", men vi stannar till vid varje stopp och tittar till varandra. Vi gör inga sånger eller lekar på hemvägen och vi väntar inte alltid in varandra, detta för att de som vill ska kunna skynda hem till middagen och de som vill ska kunna dröja sig kvar i skogen.
Syftet med stoppen är att barnen ska lära sig vägen till skogen men också hem igen, de ska lära sig att se tecken på vägen som gör att de kan orientera sig. Då lär de sig grunderna i orientering, att ta ut riktning och att uppmärksamma vägen de går på. Stoppen blir också en social träning, där man får vänta in varandra och se till att alla är med i gruppen. I fortsatt friluftsliv är sådant viktigt- både att hitta vägen och att ta ansvar för varandra. Knoppskolan är grunden till framtida friluftsliv, så det ligger mycket mer bakom Ekorrens gran och Bilen än att de ska få sjunga och leka tillsammns.
image42
Att kunna hitta själv och ta ansvar för sin egen utrustning, det är sånt som vi övar på i Knoppskolan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0