Tankarna bakom...

image51


Första stoppet på Knoppskolan är Ekorrens gran. Varför? Jo, dels så står granen precis där vi viker av från vägen och går in mot skogen. Den är alltså ett bra startmärke, lätt att se och stor- man kan inte missa den! Dels så är en gran så bra, man kan lära sig mycket om naturen utan att man märker det.
Vi pratar alltid om granen som just gran och då lär sig knopparna vad trädet heter. Eftersom vi pratar mycket om kottar (och den här granen har stora kottar som är lätta att titta på!) så är steget inte långt till att leta kottar i skogen. Då upptäcker man snart att det finns stora och små kottar (matematik!) och att de små tillhör tallen.
Vi sjunger alltid "Ekorr´n satt i granen" vid stoppet och då pratar vi om ekorren. Vi tittar efter den och lär oss att ekorrar finns i träden, att de kan hoppa, har en svans och äter kottar. Alltså lite djurkunskap! Samtidigt som de blir medvetna om att det kan vara klokt att titta uppe i träden och inte bara rakt fram.
När vi tittar på kotten så talar vi om att den är ekorrens mat och vi tittar i kotten för att se på fröna och vad den äter. Vi har även hittar ekorrkottar, sådanna som är ekorren gnagt på. Är kan man jämföra med kottar som musen gnagt på och man kan se att det som en inte vill ha blir mat åt en annan.
Det finns alltså en hel del naturkunskap invävt i ett stopp som Ekorrens gran!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0