Vi är bockarna Bruse!

När barnen fick höra och se sagan om Bockarna Bruse berättas med pinnar i skogen, så fick leken nya möjligheter. Speciellt när vi hittade en omkullfallen stam att gå på, precis som en riktig bro! Nu blev barnen själva bockar som ballanserade och hoppade från bron. Bra motorikövning! Och bra att lära sig vänta på sin tur, all bockar kan ju inte gå samtidigt.
image55
Skogens alla pinnar fick också en ny betydelse. Kanske är det en "bockpinne" som ligger där? Eller ett troll? Pinnar som ser ut som Y är helt klart bockar! Men en stor bro är det kul att hitta större pinnar att leka med, så att det känns i hela kroppen att man leker Bockarna Bruse.
image56
Det är en bra samarbetsövning, samtidigt som det är en lek. Alla kan inte vara alla rollerna och man måste ha en viss turordning. För att det ska bli kul måste någon vara troll, man kan inte ha tre stora bockar... Det är sådant som man kommer på- om man leker sig fram. Och som sedan är nyttigt att kunna om man

Mata myror

Ännu en gång har myrorna fått lite godis av knoppbarnen. Idag fick de strössel. Det är kul att strössla färgat strössel över myrstacken eftersom man genast ser hur myrorna börjar bära iväg på strösslet. En del myror bär in sitt strössel i stacken och andra bär ner det från stacken och så bär en tredje upp det igen! Med större barn kan man ju prata om att alla myror har sina speciella uppgifter i en myrstack, men för knopparna räcker det med att titta på all den aktivitet som strösslet skapat.
image54
Här är tips på annat godis som man kan ge till myror:
* Bitsocker
* Strössel
* Pärlsocker
* En sträng sirap på en bit papper (glöm inte att ta hem pappret sen bara!)
* En klick med honung

Om man vill veta mer om myror finns det en jättebra bok att läsa för små barn;
"Nalle Bruno och myrorna" av Gunilla Ingves

Luppburkar

I dag hade Knoppfröken en överraskning åt oss, vi fick låna luppburkar av henne. Eftersom vi bara var tre barn idag, så räckte de dessutom till en var. Barnen fick i uppdrag att leta efter småkryp och samla i sina burkar. Det var inte det lättaste eftersom det var lite kyligare ute idag. Sen är det inte så lätt att fånga ett småkryp heller, de är oftast väldigt snabba!

image52


Som luppburkar till knoppbarnen har jag använt vanliga urdiskade Kesellaburkar. De är lagom stora, lätta att bära, djuren syns bra mot det vita och locket är genomskinligt så man kan titta ner på djuren utan att de smiter eller trillar ur burken. Att det inte finns någon förstoringsfunktion är mindre viktigt, oftast är de bara krångliga att förstå sig på när man är liten. Det viktigaste är ju att få samla och få upp ögonen och intresset för de små krypen i naturen!

RSS 2.0