Pinneman går vilse, del 7

Ja, nu är Pinneman hemma igen hos sina föräldrar. Naturligtvis blev det ett stort välkomstkalas för Pinneman! De som har hängt med på tidigare skolor vet att Pinneman älskar att dricka något gott ur sin kåsa och därför blev det kalas med dryck i kåsa, när Pinneman själv fick välja.

Som tack för att alla barn följt med och lärt sig så mycket om skogen och vad som händer om man hamnar vilse fick de också en kåsa, så att de också kan vara med på fest om de vill!

image151


Filuftsfrämjandets snygga och mycket greppvänliga kåsor med Knyttemärket på. Den här modellen är den bästa barnmodellen, tycker jag. Kan vara svår att hitta ute i butiker, så det är tur att man kan köpa via Friluftsfrämjandet!

Pinneman går vilse, del 6

...

image143


"Tanten, som svarade när Pinnemamman ringde 112, skickar genast efter hjälp! Många pinnar ska ut i skogen och leta efter Pinneman och alla vet de att Pinneman ser ut som en pinne med näsa och så har han en blå mössa på sig. Alla samlas hos Pinnepappan som får berätta var han sist såg Pinneman och sen börjar man att leta. Polisen och civilförsvaret hjälper till att leta. De har sina uniformer på sig, men inga pistoler!

image148


Militären hjälper också till att leta. De har också uniformer på sig och en spårhund med sig. Militärernas uniformer gör att de nästan inte syns i skogen och de har heller inga vapen med sig.

image149


Även orienterare hjälper till att leta. De är bra på att hitta i skogen och att leta efter olika tecken.

image150


En av spårhundarna får upp ett spår och militären följer efter hunden. Då får han syn på en rad på stigen. Ser lite konstigt ut! Så får han syn på en till rad och tänker att det måste vara busiga harar som varit i farten. Men då ser han en tredje rad och förstår att detta kan inte vara hararnas verk utan måste vara gjort av någon annan. När han tittar sig omkring får han se en konstig julgran och sen en liten koja med inhängnad trädgård. När han står helt tyst och lyssnar mycket noga så hör han någon som sjunger. Militären och hunden går fram till kojan och militären får syn på en pinne med näsa och blå mössa. -"Är du Pinneman?" undrar han. Pinneman blir rädd för militären och vill inte alls prata, dessutom vet han att man inte ska prata med vem som helst. Men då säger militären -"Jag hjälper Pinnemamman och Pinnepappan att leta efter dig, är du Pinneman?". Då blir Pinneman glad, för om militären känner hans mamma och pappa, så törs han lite på honom. Pinneman är ganska så trött, så militären får bära honom hem!"

Äntligen är Pinneman hittad! Det kan vara bra att prata om vilka det är som letar efter en borttappad person. Ofta förknippar barn poliser och militärer med vapen och att de är farliga (lite konstigt kanske!). De kan bli skrämda av uniformerna. Likaså av spårhundar. Då är det bra att man pratat om det, att det inte alls förekommer vapen och att människor i uniform är snälla. Samma sak med hundarna.

Barn som är vilse kan nästan gömma sig om det ser poliser eller hundar om de är rädda för dem, så prata massor om det här om det verkar som om barnen är oroliga!

När Pinneman blir hittad är det så bra att han har sin mössa på sig, så att militären känner igen honom. Återigen- det är viktigt att lära barnen att INTE klä av sig! Militären berättar också att han känner Pinnemans föräldrar och nämner dem vid namn. Många barn lär sig att de aldrig får gå iväg med främmande och den regeln gäller såklart även när man är vilse. Därför måste en vuxen kunna "legitimera sig", det vill säga bevisa att han är vänn till familjen. Jätteviktig om barn försvinner på stormarknader eller tågstationer till exempel. Tänk även på det om du som vuxen hittar ett vilset barn; ta inte bara med dig barnet till informationsdisk eller polisstationen. Respektera att barnet inte ska gå iväg med dig som främling utan stanna hos barnet och be någon annan vuxen hämta hjälp.

Nästa gång blir det välkommst kalas i Pinnefamiljen!

Kul med bajs

image147


Snö eller inte, det är alltid kul när man hittar djurspillning. I alla fall om man är i förskoleåldern! Genom bajset kan man gissa vilket djur det är som varit där. Rådjurs, älg och harbajs är nog roligast, eftersom man kan använda dem till en del. Ta hem några kulor och plantera i en kruka. Har man tur så växer det upp något och på så sätt kan man få veta vad djuret hade ätit! Om man målar krukorna lite kul så kan man ge bort dem... Till exempel kan man måla harnäsa och tänder på en lerkruka och sätta fast två öron av filt på baksidan. Vips har man en harkruka med växande harbajs. Passar bra i påsk!

Eller så torkar man bajset, trär upp dem på tråd, målar dem ordentligt med lack och öser över glitter- sen är man stolt ägare till ett "diamanthalsband". Det är bara de "invigda" som kan gissa vad det är gjort av, alla andra tycker bara att det är snyggt!!!

Fiffig idé

image146


Helt lätt är det inte att fota en kille som inte alls fattar varför hans regnbyxor plötsligt har blivit så intressanta, men jag hoppas att ni ändå kan se! En pappa i min grupp har nämligen löst det lilla problemet med hängslen som halkar ned genom att fästa ihop dem med en påsklämma. Funkar ju också på ryggsäckar som inte vill sitta på plats.

Jättesmart, tycker jag! Billig idé och de flesta har väl en påsklämma hemma redan.

Chokladvåfflor

image145


Om man inte riktigt kan bestämma sig för om man ska ha mat eller fika med sig på utflykten, så kommer här ett ljuvligt mellanting- chokladvåfflor!

Man startar redan kvällen före genom att blanda ihop degen. Det går snabbt och då är det bara att grädda på morgonen. Väl värt det lilla extra besväret!

Du behöver:
4 2/3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2/3 kakao
1 tsk salt
1 påse torrjäst
75 g smör
150 g hackad mörk choklad
3 3/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 ägg, gula och vita separerade

Så här gör du:
På kvällen siktar du ned mjöl, socker, kakao, salt och jäst i en stor skål. Lägg smöret och 50 g choklad i en kastrull och smält på svag värme. Rör sedan i mjölk och vaniljsocker. Häll detta över de torra ingredienserna. Blanda och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.

På morgonen blandar du i äggulorna i smeten, samt 100g hackad choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en separat bunke.. Vänd försiktigt ned detta i smeten.

Grädda sedan våfflorna som vanligt i ett välsmort våffeljärn. Gott som det är eller med hallonsylt. Extra lyx blir det såklart med vaniljglass och chokladsås!

RSS 2.0