Pinneman går vilse, del 4

...

image116


"Nu var Pinnemans julgran pyntad och klar. Men för att hjälpa de vuxna lite mer när de skulle hitta honom, gjorde Pinneman TRE. När man gör TRE samlar man först in kottar, stenar, kvistar eller något annat som man hittar. Sen går man till en stig eller öppen plats och lägger ut tre rader av till exempel kottar. Pinneman hittar fina grankvistar som han lägger ut. När mamma och pappa kommer på stigen och ser den första raden kommer de att tänka -"Oj då, här har det ramlat ner många grankvistar!". När de ser den andra raden kommer de att tänka -"Undrar om det är hararna som har varit framme och busat?". Men när de ser den tredje raden kommer de att tänka -"Vänta nu, harar kan bara räkna till två, så det kan inte vara hararna som busat. Men vem är det som kan räkna till tre? Jo, Pinneman!". Så kommer de att titta sig omkring och se Pinnemans julgran och sen hittar de Pinneman."

image120


Ja, det var fjärde delen i Pinnemansagan som barnen fick höra på sista träffen innan jul.

Att göra TRE är ytterligare ett sätt för barnen att hålla sig sysselsatta, eftersom det håller värmen och uppgiften hjälper till att hålla paniken borta. Men som alla aktiviteter i Vilse skolan så har den flera syften. Genom att göra tre markeringar i följd lämnar man spår efter sig, spår som sökande kan hitta. Även små barn kan ofta räkna till just tre, så det är lätt för dem att räkna. Samtidigt gör det såklart inget om det blir fyra eller fem markeringar heller. Huvudsaken är nästan att det blir fler än en eller två. Med lite större barn kan det vara bra att prata om faran att lägga markeringarna på en väg, speciellt en större trafikerad väg. På en grusväg i skogen är det kanske bara bra, eftersom man kan tänka sig att sökning går längst den och det syns bra från till exempel en helikopter. Men alla går inte vilse i skogen och pratar man med barn i stadsmiljö kan det vara jätteviktigt att ta upp trafikfaran!

image121


image122


Eftersom vi inte har någon stig till "vår skog" fick vi lov att göra våra markeringar på grusvägen. Lyckligtvis är den minimalt trafikerad en fredagförmiddag! Vi gjorde tre stycken olika markeringar, först använde vi grankottar, sen tog vi pinnar och drog ränder med och sist la vi grus i rader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0