Gott nytt år!

ETT RIKTIG GOTT NYTT ÅR 2008 ÖNSKAR JAG ER ALLA!

JAG HOPPAS PÅ MÅNGA HÄRLIGA STUNDER I NATUREN UNDER ÅRET SOM KOMMER. MEST HOPPAS JAG PÅ ATT GÅ FRÅN HEMMA MAMMA MED KNOPPGRUPP TILL FÖRSKOLLÄRARE MED I UR OCH SKUR. DET ÄR MIN ÖNSKAN FÖR ÅRET SOM SNART KOMMER!

Pinneman går vilse, del 3

...

image111


"När Pinneman var klar med sitt hus och med sin trädgård tänkte han att han skulle göra lite fint, han skulle pynta en julgran. Pinneman tittade om han hade något i sina fickor som han kunde använda att pynta sitt träd med. Han hittade sina vantar och en halsduk, men Pinnaman hade lärt sig att man aldrig ska ta av sig kläder när man har blivit borttappad, så dem ville han inte använda. Men det fanns annat bra i Pinnemans fickor att använda; han hittade ett par reflexer och ett halsband som han hängde upp i trädet. Nu såg man trädet på långt håll och det var bra. När de vuxna gick i skogen och letade efter Pinneman skulle de tänka - "Bara tallar och granar, tallar och granar... Men vad nu!? En julgrna!!!" Då skulle de förstår att det var något specielt med Pinnemans julgran och titta efter lite närmare och då skulle de hitta Pinneman."

image116


Ja, det var del tre i vår Hitta Vilse saga om Pinneman.

Genom att dekorera ett träd håller barnet sig sysselsatt och det är detsamma som att det håller värmen och att de håller paniken och rädslan borta. Men naturligtvis hjälper ett dekorerat träd till i sökandet efter en borttappad. Det dekorerade trädet kanske till och med syns från luften och eventuell hellikopter. Men skallgångskedja på marken märker såklart genast att trädet bryter av och då tittar man efter närmare. Man behöver inte dekorera ett träd som man byggt kojan under, utan man kan välja ett i dess närhet. Det är ju bara bra om trädet är på en lite öppnare plats eller nära en stig eller väg. Som liten regel kan man ha att man ändå ska se trädet från kojan, så att barnen inte går vilse ännu en gång i jakten på den perfekta julgranen! Det behöver heller inte vara en gran. Det passar bra just nu, när jag berättar min saga eftersom det är så aktuellt. Men det kan bara vara ett fint träd, ett påskris eller en midsommarstång.
Viktigt är att poängtera att man INTE ska hänga upp kläder i trädet. Om barnet blir tvunget att övernatta i skogen är det viktigt att de har behållit kläderna på sig. Däremot kan det vara bra att tänka på att barn som rör sig ute mycket gärna kan få ha fickorna fulla av sina skatter! Otömda fickor kan vara en avgörande skillnad- bra att tänka på för föräldrar som suckar i tvättstugan!

image117


I gruppen bättrade vi på vår koja lite, så nu syns staketet lite bättre. Sen tömdes fickorna på allehanda skräp- det var reflexer, gamla papper, ett presentsnöre, plastpåsar och godispapper. En egen julgran är passande nog påbörjad lagom till adventstider!

Adventsljusstake

Eftersom det var fredagen före första advent på Knopp/Knytte skolan så gjorde barnen ljusstakar i skogen. Trots isande vind och dystert regn så gick det rätt bra, med lite hjälp av en vuxen. Fast hade barnen bara kunnat vara utan vantar så hade de nog fixat det mesta själva!

Först letade vi upp ganska stora barkbitar vid en tall. Den planaste ytan ska vara neråt! Sen pillade vi ur ljuset ur ett värmeljus. Barnen fick sedan välja om de ville skruva fast ljushållaren på barkbiten med en skruvmejsel eller om de ville hamra fast den med hammare och häftstift. Skruv sitter klart bäst, men att hamra är väldigt kul!

image113


image114


Efter ett ivrigt hamrande kan det vara dags att försöka pilla upp kanterna på ljushållaren igen! Att skruva i bark är väldigt lätt, det klarar små barn av själva. Det är en helt annan sak än trä!

Resultatet blir en liten ljusstake i naturstuk. Om den är svajig kan man sandpappra undersidan så att den står stadigare. Man kan också tänka sig att måla ljusstaken om man vill ha en mer "onaturlig" stil. Eller hälla över en hög med glitterlim för lite bling-bling. Vi valde den naturliga stilen denna gång!

image115

RSS 2.0