Att våga

Skogen är full av material som gör att man kan testa sina fysiska gränser. Det behöver inte vara så avancerat för att det ändå ska ge bra träning. Man kan klättra i träd, hoppa från stenar, gå på en stig med många rötter, gå i högt gräs... Barnens motorik tränas så mycket bättre i skogen än på någon lekplats. Eftersom det inte är tillrättalagt i skogen måste man lära sig att balansera också, att titta sig omkring, att läsa av omgivningen, att kunna falla på olika underlag osv. Jämför att hoppa ner för en klätterställning med att hoppa från en sten. På lekplatsen klättrar man upp på en jämn stege och hoppar ner på ett underlag som varje gång svara likadant vid nedslaget.  En sten är olika på alla sidor, kanske också hal av mossa. Toppen av stenen är olika beroende på hur du står, likaså måste du hoppa på olika sätt beroende på hur stenens kanter ser ut. Nedanför stenen kan man landa i mjuk mossa, på en hård rot, på en annan sten, i en nedförsbacke.

Här är en balansövning om än med lite vuxenstöd.

image66


Visst ser man nästan på bilden hur barnet scannar av inför det stundande hoppet ner? Vilken sida är bäst? Ska man hoppa före stenen eller på den?!


Balansgången är en del av leken som Bockarna Bruse. Förutom att det var svårt att balansera så var det lite läskigt också. Inte bara för höjdens skull utan kanske mest på grund av trollet. Det såg ut så här!

image67


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0