Myrstudier

En av våra första aktiviteter på Knoppskolan är att titta på myror i stacken.

image71


Stacken är inte alls stor och numera måste man böja undan en del gräs för att överhuvudtaget se den. Eftersom det varit ganska kallt på tisdagarna har det inte varit så stor aktivitet på stackens utsida heller. Man kan tänka sig att aktiviteten inför vintern är dessto större inne i stacken!

image70


En myrstack är minst lika stor under mark som över och kan bli riktigt stor och gammal. Stacken kan bli meterhög ovan jord och ett par meter bred, då innehåller den flera tusen myror. Ja, ända upp till 1 miljon myror kan finnas i en riktigt stor stack! Då finns där också flera drottningar och dessa kan bli upp till 20 år gamla.

Myror är köttätare och lever av insekter men även större byten, som tex ormar. Dessutom förbrukar en medelstor stack motsvarande 10 kg strösocker under en sommar. Just sockret har vi tagit fasta på i vår Knoppskola och därför brukar vi mata myrorna. (Fast ska vi vara helt ärliga, så gör vi det kanske mest för att få en chans att se myrornas reaktioner på att få mat i stacken!)

image72


Denna vecka fick myrorna sockerbitar. Det var lite svårt att ge ifrån sig dessa gobitar till myrorna, men å andra sidan så hittar myrorna sockret lättare när det är vått av saliv!

Kommentarer
Postat av: Calle Crafoord

Kul sammanställning av Skogsknopp jag skickar ut din länk med nästa ledarmail, så får ändå fler reda på din blogg.
Calle C

2007-09-10 @ 15:24:33
Postat av: Skogsknopp

Vad trevligt Calle C!!! Det är alltid kul att få ett namn på läsare och jättekul om fler hittar hit till sidan. Alla är hjärtligt välkomna!

2007-09-10 @ 20:16:53
URL: http://skogsknopp.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0