Pinneman går vilse, del 6

...

image143


"Tanten, som svarade när Pinnemamman ringde 112, skickar genast efter hjälp! Många pinnar ska ut i skogen och leta efter Pinneman och alla vet de att Pinneman ser ut som en pinne med näsa och så har han en blå mössa på sig. Alla samlas hos Pinnepappan som får berätta var han sist såg Pinneman och sen börjar man att leta. Polisen och civilförsvaret hjälper till att leta. De har sina uniformer på sig, men inga pistoler!

image148


Militären hjälper också till att leta. De har också uniformer på sig och en spårhund med sig. Militärernas uniformer gör att de nästan inte syns i skogen och de har heller inga vapen med sig.

image149


Även orienterare hjälper till att leta. De är bra på att hitta i skogen och att leta efter olika tecken.

image150


En av spårhundarna får upp ett spår och militären följer efter hunden. Då får han syn på en rad på stigen. Ser lite konstigt ut! Så får han syn på en till rad och tänker att det måste vara busiga harar som varit i farten. Men då ser han en tredje rad och förstår att detta kan inte vara hararnas verk utan måste vara gjort av någon annan. När han tittar sig omkring får han se en konstig julgran och sen en liten koja med inhängnad trädgård. När han står helt tyst och lyssnar mycket noga så hör han någon som sjunger. Militären och hunden går fram till kojan och militären får syn på en pinne med näsa och blå mössa. -"Är du Pinneman?" undrar han. Pinneman blir rädd för militären och vill inte alls prata, dessutom vet han att man inte ska prata med vem som helst. Men då säger militären -"Jag hjälper Pinnemamman och Pinnepappan att leta efter dig, är du Pinneman?". Då blir Pinneman glad, för om militären känner hans mamma och pappa, så törs han lite på honom. Pinneman är ganska så trött, så militären får bära honom hem!"

Äntligen är Pinneman hittad! Det kan vara bra att prata om vilka det är som letar efter en borttappad person. Ofta förknippar barn poliser och militärer med vapen och att de är farliga (lite konstigt kanske!). De kan bli skrämda av uniformerna. Likaså av spårhundar. Då är det bra att man pratat om det, att det inte alls förekommer vapen och att människor i uniform är snälla. Samma sak med hundarna.

Barn som är vilse kan nästan gömma sig om det ser poliser eller hundar om de är rädda för dem, så prata massor om det här om det verkar som om barnen är oroliga!

När Pinneman blir hittad är det så bra att han har sin mössa på sig, så att militären känner igen honom. Återigen- det är viktigt att lära barnen att INTE klä av sig! Militären berättar också att han känner Pinnemans föräldrar och nämner dem vid namn. Många barn lär sig att de aldrig får gå iväg med främmande och den regeln gäller såklart även när man är vilse. Därför måste en vuxen kunna "legitimera sig", det vill säga bevisa att han är vänn till familjen. Jätteviktig om barn försvinner på stormarknader eller tågstationer till exempel. Tänk även på det om du som vuxen hittar ett vilset barn; ta inte bara med dig barnet till informationsdisk eller polisstationen. Respektera att barnet inte ska gå iväg med dig som främling utan stanna hos barnet och be någon annan vuxen hämta hjälp.

Nästa gång blir det välkommst kalas i Pinnefamiljen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0