Pinneman går vilse, del 2
"När Pinneman hade sjungit för sin nya trädkompis så tänkte han att det var bäst att göra sig ett litet hus medan han väntade på att bli hittad. Pinneman gjorde en mysig koja under trädet, med granris och mossa till golv. Nu var det mjukt och skönt att sitta under trädets grenar när man väntade. Men ett hus behöver också en liten trädgård, så Pinneman samlade långa pinnar och grenar och byggde ett fint staket runt trädet. Han trampade ner gräset i sin trädgård och lekte att han var en gräsklippare. Nu hade Pinneman ett eget litet hus att vara i om det började regna eller snöa och en egen liten trädgård att leka i. Pinneman jobbade och jobbade för att få det fint i sitt nya lilla hus."
Ja, det var del två i vår Hitta Vilseskola för Pinneman.
Genom att bygga en koja så håller sig Pinneman sysselsatt, så tiden går fortare, han håller paniken borta och så håller han värmen. Samtidigt bättrar han på sitt skydd, så att han klarar sig bättre från väta och kyla. Genom att bygga ett staket utanför sitt hus så avgränsar han själv det område han håller sig på. Det blir lättare för Pinneman att stanna kvar på samma ställe. Men lika viktigt är att staketet bryter av från naturens ordning och någon som letar hittar ett spår. Ett staket gjort av många pinnar på och bredvid varandra kan uppfattas av en hellikopter som söker från luften tex, trots att barnet självt sitter skyddat under ett träd.
Vi kramade ett eget träd som vi sjöng för, precis som Pinneman gjorde. Sen byggde vi ett staket runt om av grenar som låg på marken.
Det är svårt att få en bra bild på naturmaterial som ligger i naturen, men den röda linjen går precis utanför pinnarna!
Snö i skogen
En rolig lek var att springa upp och ner i en liten backe. Gärna med ett litet fall också, så att man hamnade på rygg i snön. Jättebra motoriks träning, såklart! Rena konditionspasset, vi vuxna borde ha hakat på (i alla fall jag...)
Det finns en stor myrstack i skogen. Naturligtvis är det ingen aktivitet som vi ser just nu, men den är riktigt spännande i alla fall. Man kan nämligen kika in i den!
Man kan fundera länge och mycket på vem som gjort dessa hål och varför. Kikar man riktigt noga kan man också se lite hur myrstacken är uppbyggd. Den är inte så "barrig" som man luras att tro!
Sov gott, igelkott!
På Knyttesamlingen pratade vi lite om att gå och lägga sig inför vintern. Nyckelpigan vill gärna ligga trångt och många, det tycker de är mysigt. Igelkotten vill gärna ligga gömd och ha ett tjockt täcke löv över sig. Barnen fick hjälpa till att natta igelkotten och täcka honom med mycket löv!
Vi läste sedan en godnattramsa för igelkotten;
Igelkotten rund och go´
ligger i sitt lilla bo
Om den någonting ser
om den någon ting hör
taggarna ut den kör!
Lunchdags
Varm dryck med smörgås passar jättebra! Ett tips kan vara att skära smörgåsarna i små snittbitar så är de lättare att äta dem. Dessutom gör det inte så mycket om man tappar smörgåsen i barren, bara att ta en ny. Det finns massor av bra barntermosar att köpa. Ett problem som jag ibland upplever är att termosen är för bra! Man häller i hett vatten och sen kommer det ut hett vatten, vilket inte alls uppskattas av den törstige Knoppen. Sirapsflaska med raggsocka är inte alls så dumt, då är drycken lagom ljummen när man ska dricka den!
Men nu äter vi alltså mat för det mesta. Jag har testat två olika sortes termosar, båda av samma märke men en är mer som en burk och en mer som en dryckestermos.
Jag tycker att den blå överst är bäst till små barn. Den står stadigt och välter den så trillar inte allt ut. Eftersom öppningen är liten så tar det ett tag för värmen att försvinna, så man kan låta sin knatte pula på själv med ätandet. Har sökt termosen på nätet, men den tycks inte säljas längre. Den kan annars micras och (vilket jag tror är anledningen till att den inte säljs längre) är inte så varm när man ska äta ur den ett par timmar senare. Alltså- den håller inte värmen så bra. Men för barn tycker jag nästan att det är ett plus...
Den understa är min egen favorit! Jag gillar nämligen att se allt jag äter, ungefär som på en tallrik. Har lite svårt för att sitta och gräva i en termos... Men när barnen äter ur den blir maten snabbt kall och välter den, tja... då får man plocka mat och pilla bort barr! Till pluset hör annars att det finns en insats som gör att man kan ha två separata fack om man vill.
Jag tycker att det funkar bäst när mina små barn äter direkt ur termosen, annars är ju en matkåsa bra att äta ur. Fast det tycker jag man kan vänta lite med! Nu önskar jag bara att sporken ska komma i barnvariant också...!
(Termosbilderna kommer från addnatures hemsida!)
Pinneman går vilse, del 1
Pinneman hittade ett träd som kunde bli hans kompis. Han kramade trädet och det kändes skönt. Så berättade han för trädet vad han hette och lite annat smått och gott. Tillsist började han sjunga för trädet. Föst sjöng han
"Jag leker träd
Jag leker träd
Jag leker ihåligt träd
Jag leker träd
Jag leker träd
Det bor en uggla i mig
A ho aho aho aho aho aho ho ho ho
Aho aho aho aho aho aho ho ho ho"
Sen sjöng Pinneman alla andra sånger som han kunde komma på. Ibland gjorde han rörelserna till sången och ibland bara kramade han trädet!"
Ja, det var första delen i sagan om Pinneman som går vilse i skogen. En Hitta Vilse-skola för Knoppar och Knyttar i min egen tolkning av Civilförsvarets toppen material!
Jättebra att lära sig att om man är vilse i skogen så väl som på ICA Maxi, så ska man stanna där man är! Det är lättare att hitta någon som står stilla än som rör på sig. Sen blir man lugn om man håller om någon som man kan kalla sin vän. Lär barnen att träd är kompisar!!! Det är lugnande att krama om en stam, man kan prata med trädet och på så sätt hålla paniken över att mamma och pappa inte är där borta. Samtidigt, om barnet står och pratar högt kan de som letar lättare höra barnet! Av samma anledning är det bra att sjunga, man hörs och det lugnar. Ska man dessutom sjunga alla sånger man kan så har man något att göra och tiden man väntar på att bli hittad känns inte lika lång. Rörelsesånger hjälper dessutom barnet att hålla värmen!
Men bäst av allt är ju att den som är vuxen inte tappar bort sin Pinneman!!!
Knyttesamling
Veckans Knytteaktivitet var att samla in lika saker som nyckelpigan bad om. Så här i början höll jag mig till en sak i taget och tog sådant jag hittade precis runt samlingen. Allt som allt blev det fyra saker. Dessa la barnen sedan på min duk (ett vitt spjälsängslakan!). En vit duk är så bra att ha med sig i fickan, allt syns så bra då! Det är annars inte så lätt att se kotten, om den ligger på barr eller gräs.
Här är samlingen i sin helhet!
Premiär!
I fredags var det dags för den första kombinerade Knopp- och Knytteskolan. Nio barn mellan 1-4 år kom. Ja, en hel del var ju yngre än ett år eftersom alla hade medföljande småsyskon! Lite pirrigt är det alltid att träffa en ny grupp första gången och i början får man känna sig fram en hel del för att hitta en nivå som alla hänger med på men som samtidigt är spännande och rolig för alla. Det är en ganska så stor skillnad på en fyraåring och en liten ettåring! Men det var några från höstens Knoppskola, ett par från vårens och så några nya. Dessutom var det ny skog. Kortare väg att gå på, halva vägen grusväg och halva åker. "Skogen" är en liten "ö" av träd på en åker, men upplevs nog som en skog av barnen. Praktisk för vuxna eftersom inget barn kan försvinna! Å andra sidan så startade jag en liten Hitta Vilse-skola i "kapitelform" med Pinneman i huvudrollen, men mer om det sedan!
Vi startade med att leka "Kom alla mina Knyttebarn", hade Pinneman/Hitta Vilse samling, hade aktiviteter med Knytteskolans symbol nyckelpigan, upptäckte skogen, åt matsäck och sen var det fri lek. Allla barn drogs till en grop. Jätterolig att hoppa ner i, eller bara att stå längst nere i den och titta på alla andra!
Det här är gruppens yngsta deltagare! Ett par månader över året och allt som orkades med att bäras i den egna ryggsäcken var skeden att äta matsäck med. Men någonstans ska man ju börja!
Knopp- och Knytteskola
För inte kan man vänta hela långa vintern på nästa Knoppskola? Inte när en dessutom fyller Knytte undertiden! Nej, det är minst lika kul att vara ute på vintern som på hösten. Tänk bara så mycket kul man kan göra om det kommer snö...! Men det är roligt annars också, kanske kan man göra eld att äta och värma sig vid.
Tanken är att börja tillsammans och ha lite "hitta ut och hem" aktiviteter (ungefär som höstens Knoppskola, men i mindre omfattning). Sen tänkte jag att Pinneman kunde hjälpa till att lära ut Civilförsvarets utmärkta Hitta Vilse-skola. En jättebra livförsäkring om ett barn kommer bort! Sen ska såklart Knyttarna få lite extra naturuppdrag. Visst låter det skoj?! Häng med!!!